top of page
1-6417.jpg

Bornholm Rundt Praktiske Tips!

Hjemmefra havde jeg planlagt at skrive daglige opdateringer på NiceGrej bloggen. 

Men på tur handler det om at være i tilstede, nyde øjeblikket og nuet. Når man er på vandretur, så oplever og ser man ting, som ofte nemt bliver overset i farten. Så nej - jeg kunne med det samme mærke, at skulle jeg holde NiceGrej opdateret, ville det gå udover min oplevelse af Bornholm rundt.

 

Da jeg så kom hjem, skrev jeg om min tur i mere dagbogs form, som du måske har læst. Jeg har prøvet ikke at beskrive turen som en turist guide, men mere som vores tur og oplevelser.

 

Jeg har her samlet lidt praktiske erfaringer, nu mere som en guide.

 

Vi kørte til Ystad havn, parkerede bilen på langtidsparkeringen 10 min gang fra færgen til Bornholm. Hjemmefra havde jeg downloadet app’en ‘SMS Park’, en Parkerings App som virker i Sverige. Fra lørdag morgen til onsdag eftermiddag kostede det 80 svenske kroner. Da vi kom retur fra Bornholm, var det virkeligt rart bare at smide rygsækkene ind i bilen og så køre hjemad.

Link til Langtidsparkering - HER

 

Du kan vælge at gå bornholm rundt med eller mod uret. Går du med uret, får du de hårde strækninger, hvor det går op og ned på de bornholmske klipper. Det er også her, at du får den særpræget og flotte bornholmske natur. Omkring Neksø ændrer landskabet sig til et noget, som du vil kunne finde andre steder i Danmark. 

Man kan nemt komme til Bornholm og tage et par dage eller måske en weekend tur. Der kører en bus fra Rønne, og bussen kører øen rundt. Så kan man evt. tage den op til Sandvig, og derfra gå til Gudhjem og hoppe på bussen retur til Rønne. Det giver gode muligheder for at se bornholm.

 

At finde vej er ikke svært, du skal blot have havet på enten din venstre eller højre side hele vejen rundt. Man skal dog være lidt på kort eller en gps App, ellers ender man nemt med kun at gå på landevejen. Kyststien er afmærket med en lille mand på orange baggrund. Skiltningen er ikke voldsom pralende, mangler lidt vedligeholdelse og opdatering. Jeg brugte meget app på min iPhone, både ‘Topo Gps’ og ‘Komoot’. 

 

Langs kyststien er der rigtig mange oplevelser f.eks Løvehovederne, Hammershus Slots ruin, Helligdomsklipperne og mange andre spændende ting. Der findes massere af rejseguides og brochurer, hvor du nemt kan finde alle disse ting og lægge dem ind på din tur. Kan anbefale ‘Bornholm ad kyststierne - Vandreture Oplev den smukke bornholmske natur’ af Søren P. Sillehoved.

 

Vi havde planlagt turens start til den 16 maj, så skulle foråret også være nået til Bornholm. På grund af Corona virus og nedlukning var vi noget spændt på, om vi kunne komme afsted den 16 maj. Den gradvise oplukning gjorde, at vi holdt fast og tog afsted. Vi mødte et temmelig tomt og øde bornholm, lidt trist. Omvendt så havde vi kyststien for os selv, for ud over to andre med rygsæk som vi mødte, hilste vi kun på nogle få hundeluftere. Vi kunne gå i timevis uden at møde nogen som helst.

 

Der er toiletter og adgang til vand mange steder, de mange små havne, man går forbi, har næsten alle et toilet. 

Der er massere af indkøbs muligheder, cafeer og restauranter. Vær opmærksom på, at fra Snogebæk og til Rønne, er der ingen indkøbs muligheder langs kyststien. Man skal ind i landet for at finde en købmand.

Overnatning, der er helt sikkert mange bed and breakfast på bornholm. Som man kan besøge på vejen rundt. Jeg havde telt med i rygsækken og brugte det, på min tur.

Der er nogle shelters og få primitive teltpladser ude langs kysten, de placeret ret langt fra hinanden, hvilket giver nogle lange vandre strækninger. Der er de rigtige campingpladser, som naturligvis også kan bruges. Men telt og primitiv overnatning vil kræve planlægning hjemmefra.

Vejret på bornholm skifter meget hurtigt, og kan være meget lokalt. Vi fandt aldrig en rigtig troværdig vejrudsigt, andet end den at kigge ud og op. Så pak din rygsæk fornuftigt.

 

Hvor lang er turen Bornholm rundt? Et spørgsmål som der findes mange svar på. Jeg har læst fra 105 km og op til 140 km. Dog er 120 km det tal man oftes støder på. Mit gps ur målte vores tur til 123,4 km.

 

De folk, vi mødte, var alle meget søde og hjælpsomme, en tur kan kun anbefales - om det så er øen rundt eller bare et par dage.

Farvel og tak og på gensyn😊

bottom of page