top of page

Lag på lag - princippet

Skal du være udendørs i længere tid, på en længere tur, så bliver din påklædning et redskab. Et redskab til at holde dig tør og varm, hvis du bruger tøjet på den rigtige måde.

Lag af tøj er den bedste måde at klæde sig på. Du kan tage et tøj lag af eller på efter behov.

 

Er det koldt fristes man nemt til at pakke sig ind i tykke trøjer og store frakker. Når du begynder at bevæge dig, vil du hurtigt få varmen og begynde at svede. Sved er fugt, og fugt afkøler din krop, så du begynder at fryse.

I de kølige årstider skal du derfor være særligt opmærksom på ikke at svede.

En bedre måde at bruge sit tøj i den kølige tid, er ved at tage flere lag tøj på, gerne flere tynde lag tøj. Lag du kan tage af eller på efter din kropstemperatur og vejret omkring dig. Det er lag på lag princippet.

 

Det først lag tøj, som er undertøjet, er også det inderste, Dets funktion er at holde dig tør og varm. Inderlaget skal kunne transportere fugt væk fra din krop. Det er en utrolig vigtig funktion. Oplever du, at du er fugtig og nemt begynder at fryse,  så er der noget galt med dit inderlag.

 

Andet lag tøj er mellemlaget eller det isolerende lag, og det kan f.eks være en uldtrøje. Et mellemlag skal holde på kropsvarmen og holde den omgivende kulde væk. Det skal samtidigt kunne optage fugten fra inderlaget og allerhelst kunne sende fugten væk, det kunne f.eks være igennem ventilations huller.

 

Tredje lag - yderlaget er regntøjet eller som det hedder i dag skaljakken - og bukser.

Skallen er skjoldet eller beskyttelsen mod vejr, vind, regn og sne. Yderlaget bruges også til at holde på kropsvarmen. 

 

I det lunere vejr med solskin kan man ikke undgå at svede. Det gør ikke så meget, da luften om omkring dig er lun, og du vil ikke så nemt komme til at fryse, men husk, når det bliver aften, og duggen falder, så vil temperaturen også falde. Her er det virkelig rart at have noget tørt skifte tøj med. 

Brug også tøjet som beskyttelse mod solen. Nogle producenter producerer decideret UV-beskyttende tøj, og det vil ofte tydeligt fremgå om tøjet har disse egenskaber. 

Meget tøj er velegnet at bruge i sit lag på lag setup. Man kan vælge naturlige materialer, som dun og uld, eller syntetiske materialer som f.eks. Polyester og Coreloft. Hver især med fordele og ulemper, hvor du gennem erfaring finder ud af, hvad og hvilke materialer, der passer sig bedst til dit personlige lag på lag setup.

Mange anbefalinger går på uld, særligt Merinould er populært. Jeg hopper gerne med på den vogn. Uld er godt til at temperaturregulere, og derfor også meget anvendeligt på alle årstider. Uld kan stadig varme, selv når den er fugtig, og derfor er uld meget velegnet som inderlag.

Men vær opmærsom på udviklingen inden for syntetiske materialer, hvor der er mange gode, spændende og tekniske materialer, som giver outdoor tøj gode og stærke egenskaber.

I denne tid arbejder mange producenter på bæredygtighed. At kunne genbruge materialer til at lave nyt outdoor tøj. Spændende at se hvor det fører os hen.

 

Jeg bruger selv mere og mere syntetiske tøj, som både er behageligt og let, men hvor forholdet mellem funktion, fylde og vægt betyder meget. Med det mener jeg, tøjets evne til at ånde, hvor hurtigt det tørrer, hvis det er vådt. Hvor meget kan f.eks en jakken presses sammen, så den fylder mindst muligt nede i rygsækken? Den samlede vægt, holdt op mod, hvor meget varme, vind og vandafvisende, giver det pågældende tøj. Her ender jeg altså ofte på syntetiske materialer.

 

Jeg kan på det kraftigste anbefale, at du anskaffer dig et kvalitets inderlag, både til sommer brug, men særligt vigtigt, et sæt til vinterbrug. Køb kvalitet, her er det ikke stedet at spare.

Princippet med lag på lag af tøj er det samme, om det så bare rundt om søen i nabolaget eller på tværs over Alaska.

Lag på lag, 3 lags princippet,
bottom of page