top of page
Søg

Mols bjerge-stien

Opdateret: 18. jan.

Nu var det blevet tid til at besøge Mols bjerge og med selvsyn opleve det meget specielle og den fantastiske natur som området byder på.

Mols bjerge vandretur

Vores plan var at starte fra Ebeltoft ind på Ebeltoft etapen og gå ned igennem Nationalparken Mols bjerge for så til sidst at ramme ind på Kalø etapen og ende vores tur ved Kalø slotsruin.


Så vi parkerede bilen på P-pladsen ved Kalø slots ruin, herfra tog vi bus 123 ind til Ebeltoft. Den flinke buschauffør satte os af ved campingpladsen, der ligger i udkanten af Ebeltoft og derfra skulle vi kun gå 2-300 meter, så var vi på ruten.


Første del af ruten hedder Ebeltoft etapen, men den hedder også Mols bjerge-stien, Nordsø stien og så hedder den sandelig også Molsruten. De mange navne gav god mening da jeg sad hjemme og kiggede på kort og planlage turen. Men ude i virkeligheden gav det ikke helt så god mening, men det vender jeg lige tilbage til.


Første del af ruten, der går gennem Skærsø plantage er en flot tur på meget fine anlagte stier. Når man drejer mere vest på ændre naturen sig og turen langs Brunmose er særlig flot.

Lige vest for Stubbe sø finder man et lille ‘Frit teltningsområde’. Området ligner nu mest noget ryddet skov med stubbe og rødder stikkende op her og der, ligesom området er meget kuperet og efter min mening et ikke særlig egnet sted at slå sit telt op. Lidt ærgelig da der i forvejen ikke er ret mange telt, lejr og shelterpladser i hele området omkring Mols bjerge.


Vi slog lejr ved Ørnbjerg mølle, som til gengæld er en rigtig fin plads, med shelter, telt pladser, borde og bænke, drikkevand og toilet samt mulighed for at købe brænde. Vi slog vores telte op på den mindre teltplads, som ligger lidt væk fra møllen og mere i læ, hvilket var rigtig rart på denne meget blæsende eftermiddag.


Næste morgen fik vi kigget lidt mere på selve Ørnbjerg Mølle og områdets historie som man kan læse om på nogle opsatte plancher.

Med fyldte vandflasker og et skilt der viser Mols Bjerge-stien foran os, bevægede vi os ude på ruten i dagens første regnbyge.


Efter en halvtimes tid syntes jeg ikke mit indre kompas passede til planen. Da vi forlod Ørnbjerg mølle var vi gået ud af Molsruten, og ikke som der stod på skiltet Mols Bjerge-stien. Molsruten forbinder Ebeltoft og Kalø ruterne, men går altså udenom selve Mols bjerge.


Vi fandt nogle stier og en markvej, og vi endte til sidst nede ved Krakær camping og vi var igen på rette vej og på rette rute.

Så selvom ruten er meget fin og tydeligt afmærket, så er både Ebeltoft, Mols bjerge og Kalø etapen alle markeret med skiltet ‘Mols bjerge-stien og ikke som de navne de har på diverse kort og App’s. Det kan være lidt forvirrende, men med vores nye viden så var vi mere opmærksomme og brugte vores medbragte kort oftere.


Efter 10 km af Ebeltoft etapen som er en flot tur, hvor det så småt begynder at gå op og ned, kom vi frem til byen Femmøller lige ved Femmøller efterskole og her finder man ‘indgangen’ til Mols bjerge-stien.


Som starter med at leve fuldt ud til sit navn, bjerge for det går fra start op og ned i skiftende natur, hvilket er en oplevelse.

Ved Mols laboratoriet er der adgang til et fint madpakke hus, med toilet og vand. Rart at kunne sidde i tørvejr og spise sin frokost.

Efter pausen gik vi længere ind i bjergene og den særlige natur som dette område er så rig på er altså en kæmpe oplevelse. Vi var oven i købet så heldige at se det hele i strålene solskin og blå himmel, men også i styrtende regn og mørkegrå himmel.


Vi sad I den nordlige ende af Vistoft plantage og skulle træffe en beslutning. Da Nationalparken er en nationalpark, må man ikke slå lejr der, hvor man vil men kun benytte de anviste pladser.

Vi endte med at gå til købmanden i Knebel og købe lidt hygge for så at gå til den teltplads, som er ved Tinghul - stik øst for Knebel by.

Denne plads som er stor, med bålsted og toilet og vand i nærheden. Den er ikke indtegnet på alle kort. Det kort man kan finde på P-pladser og på de information tavler der i nationalparken er denne teltplads, sjovt nok ikke indtegnet.


Vi havde gået 20 km på denne 2. dag og kom så tidligt i lejr, ret hyggeligt med romkulger et par øl og så ellers ud og ind af teltet da vejret stadigvæk skiftede fra sol til regn på ganske få minutter.


Næste morgen i fuld solskin og kaffe i telt åbningen, ja så bliver det ikke meget bedre, var vi klar til komme afsted og ud på ruten igen.

Turen op igennem Mols bjerge er igen en stor oplevelse, hvor naturen er så anderledes og stor, ja selv i lille Danmark. Det svært at beskrive og endnu svære at tage billeder der retfærdig gør dette område, så jeg kan kun anbefale at besøge området.


Næsten helt oppe ved byen Femmøller, løber Mols bjerge-stien sammen med Kalø-etapen, hvor den første del af ruten igen er meget op og ned og endda meget mere kuperet end bjerg-etapen, så man får pulsen godt op.


Shelter pladsen lige uden for Femmøller og ved siden af motorcross banen er fin stor og velholdt og der er mulighed for at få vand, hvilket vi trængte til.

Ganske tæt på shelter pladsen ændre området og naturen sig til mere typisk dansk med åbne marker og ruten er da også ad marker veje hele vejen op til Kejlstrup og mod vest til byen Egens, hvor man så går langs landevejen. Det er måske ikke det mest interessante jeg har oplevet på en vandretur, men med kig ud til Kalø vig, ja vand og bølger skuffer aldrig så det gik endda.


Ruten går op igennem Ringelmose skov og over i Hestehavle skoven og rundt, men med trætte fødder og 4 timers hjem transport så sprang vi de sidste 10 km af ruten over denne gange og gik direkte langs landevejen forbi Nappedam lystbådehavn til P-pladsen ved Kalø slotsruin, hvor vores bil jo stod.


Mols Bjerge på vandretur er en oplevelse, hvor det er nemt at finde rundt da ruten er godt afmærket, hvis man går efter skiltene hvorpå der står Mols bjerge-stien. Der er skraldespande og toiletter og drikkevand flere steder.

Dog er der meget få steder at slå lejr, så hav derfor med i din planlægning, at en dagstur nemt bliver 20 km eller længere, hvis du vil have hele Nationalparken Mols bjerge med.

Jeg var mege spændt på at besøge Mols bjerge og alle mine forventninger blev til fulde opfyldt, det er en meget anderledes natur, hvor det går op og ned som er med til at området sit flotte særpræg.


Der er gratis kort at få flere steder, typisk på P-pladser, som er meget fine oversigts kort. Som også viser de mange små og kortere ruter, der krydser ind og ud på Mols Bjerge-stien, og mere generel information, som hvor der er toiletter, drikkevand og shelters og bålpladser.




132 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page