Store Mosse Nationalpark
Omkring 3 timers kørsel fra Øresundsbroen ligger Sydsveriges største sammenhængende mose - Store Mosse Nationalpark.

Vi havde lejet os ind på vandrehjemmet Svänö STF. Vandrehjemmet ligger midt ude i mosen, og fungerede som base for vores tur.
Da vi ankom til hytten, var inde temperaturen på 1 grad. Vi fik hurtigt i gang i flere brændeovne og i brændekomfuret i køkkenet, i løbet af aften fik vi varmet hytten op og hue og handsker kunne tages af.
Der er hverken el eller vand indlagt i huset. Der er en udendørs vandpumpe, muldtoilet og massere af brænde, hyggeligt og rigtigt svensk bondeidyl.
Næste morgen kørte vi til P-pladsen ved Östra Rockne, herfra gik vi ind på den grønne rute. Ved Kittlakull går en bro henover jernbanen. Oppe fra broen får man udsigten, og den første fornemmelse af det vidstrakte, åbne og det øde naturområde.

Vi drejede fra grøn rute og ind på orange rute - Lilla Lövö Runt. Her møder man de første af mange kilometer af gangbroer, der ligger i rundt i hele moseområdet. Lilla Lövö rute byder på den særlige oplevelse det er at gå ude i en mose


Lilla Lövö ruten ender på bakkekam. Jeg kalder det bakkekam fordi jeg ved, hvad ellers skal kalde den grønne stribe, der går gennem mosen. Det er nu meget rart at få fast grund under fødderne igen.
Bakkekammen er bevokset med fyreskov, kammen er ikke bredere end man se mosen på begge sider.

Lövö ruten ender ved et vandrehjem, meget lig det vi havde lejet, altså igen massere af svensk bonde idyl. Her nød vi frokosten og det fantastiske vejr vi var så heldige at have på dagen.
Efter frokost gik vi videre ind på blå rute - Blådöpet Runt. Denne rute er meget varieret med vildt voksende skov, mose og en blanding af det begge dele.
Det meste af ruten er på gangbroer, vi måtte går forsigtig frem, da gangbroen flere steder stod under vand. Blådöpet Runt var dagens højdepunkt af naturoplevelser, utroligt flot og varieret.
Vores plan var at gå helt ned i den sydlige ende af Store Mosse til Andersberg, men vi ville ikke kunne nå retur inden aften og det ville blive mørkt. Vi gik tilbage og fulgte grøn rute tilbage til bilen. Tilbage på broen over jernbanen fik vi lige sol nedgangen med.

Vi var utrolig heldige med vejret, der med blå himmel og solskin gjorde dagen og naturoplevelsen helt fantastisk.
Næste morgen efter pakning af bil og oprydning af hytte, lod vi bilen stå ved Svanö og derfra gik vi ind på rød rute - Kävsjön Runt. Kävsjön er teknisk set ikke en sø, men et kæmpe mose området med en høj vandstand.

Vi gik venstre om søen og startede ud på gangbroer. Nattens frost temperaturer gav isglatte gangbroer.
Ruten går gennem skov med fyretræer og tæt bevoksning og massere af gangbroer. Ved Naturrum er et fugle udkigstårn og her kan man virkelig se søen og få fornemmelse af, hvor stor søen er. Det er meget få steder på ruten man kan se selve søen. Men har ikke helt fornemmelsen af man går rundt om en sø, men det gør ikke spor. Ruten er anderledes end det vi oplevede dagen før. Mosen er tættere bevokset, her er flere træer og det hele minder lidt mere om et sump område, end dagen før med sine store vidder.
Vi var afsted i februar måned, men den risiko at vejret og forholdende ikke var til at gå ud i mosen. Vi var heldige med blå himmel og solskin den første dag. På anden dagen var det meget fugtigt og gråvejr. Begge dage gav nogle forskellige oplevelser.
Vi gik i alt 35 km og jeg gætter på, at knap de 25 kilometer er på gangbro. Gangbroer mange steder ikke mere end 35 til 40 cm brede, det gav for mig i hverfald en ikke helt naturlig gang. Det kunne jeg godt mærke om aften, bentøjet var træt på den anden måde end jeg tidligere har oplevet.
Man går naturligt mere fokuseret og koncentreret, på gangbroerne for at holde balancen. Derfor husk at holde nogle små pauser og kig op og se væk fra gangbroen - Kig ud og se den særpræget natur som hele området viser.

Der er flere små korte ruter i området, der alle er meget fint afmærket. Får man våde fødder, så er man gået forkert!
De mange parkerings pladser i området, tænker jeg fortæller at det er et meget besøgt område, måske ikke i februar måned, men i de varmere måneder. Det vil jeg anbefale at man har med i sin planlægning og sine overvejelser inden man tager afsted for at besøge Store Mosse Nationalpark. Vi mødte ikke ret mange mennesker, det at stå alene ude i mosen er noget ganske særligt.
Vi kunne have risikeret at vandstanden havde været højere, så havde store dele af området være under vand og ikke til at gå ud i. Vi mødte en lokal, der fortalte at 14 dage tidligere var vandstanden så høj at selv skovvejen ind i området stod under vand.
Så hold øje og søg information omkring dette inden du kører til området.
Store Mosse er en Nationalpark, hvorfor den svenske allemandsret ikke gælder og man må kun benytte de anviste, de får og små teltpladser der er i området.
Man kan leje sig ind på vandrehjem, der ligge i nationalparken. Den ved Svanö der er sovepladser til 20 mennesker. Det vil blive trængt med så mange mennesker. Vi havde hytte for os selv, så vi kunne brede os i køkkenet og skulle ikke tage hensyn til andre.

Husk at stoppe op
kig ud og nyd den spændende mose og dens natur.