top of page
letvægrygsæk.jpg

Vægt - vejen til en lettere rygsæk.

 

I hvilken vægtklasse stiller du op? Vigtig for en bokser og mindre vigtig for os, der vandrer - og alligevel ikke?

For det er ikke et spørgsmål om, hvor meget jeg kan bære, men et spørgsmål om, hvor meget jeg vil bære. En let rygsæk giver mig en større frihed ude på tur. Jeg nyder mine ture mere efter jeg har fjernet 6-7 kilo fra min rygsæk, ganske enkelt.

Når du skal bære alt dit grej og udstyr får vægt en betydning. Her vil jeg prøve at forklare, hvad jeg gør for at holde vægten nede, og hvad du kan nemt kan gøre for at få en lettere rygsæk.

 

Min filosofi, er balance mellem - komfort, enkelthed og vægt, de tre ord, der går igen her på hjemmesiden. De tre ord bruger jeg, når jeg pakker rygsæk, og når jeg kigger på nyt grej. Det betyder ikke, at alle tre ord, hver gang er i balance og vægter lige meget. Komforten kan betyde mere end vægten, jeg bryder mig f.eks ikke om at ligge under en tarp men nyder at ligge i telt, som er tungere end en tarp. 

Jeg søger hver gang at pakke min rygsæk så let, som muligt. Men det skal ikke kun måles i kilo og gram, min rygsæk skal indeholde det, jeg skal bruge, hverken mere eller mindre, det er mere enkelt.

Jeg er letvægtsvandre, min rygsæk vejer omkring de 6-8 kilo. Og jeg bruger meget tid og forberedelser på at holde mit udstyr nede i vægt 

Jeg optimerer løbende mit udstyr, hvor det ofte er på vægten, jeg optimere ved at finde lettere alternativer.

Fokus på vægt kan blive lidt hysterisk, og voksne mænd kan i ramme alvor påstå, at de sover fint på et skumunderlag på størrelse med en vaskeklud. Nogle producenter af letvægts telte opgiver vægten af deres telte uden pløkker -  i et skørt letvægts racerløb. Jeg kan godt blive revet med i alt det om vægt. Min filosofi komfort, enkelthed og vægt hjælper mig til at holde mig inde på fornuftens smalle sti, og det virker - næsten hver gang.!!

 

De tre store ting, rygsæk, shelter, som f.eks telt, og soveudstyr er det, som vejer og fylder mest. De tre ting hænger sammen i brug. Et letvægts telt fylder mindre og en dun sovepose vejer mindre. Hvilket gør, at man kan bruge en mindre rygsæk, en mindre rygsæk vil helt naturligvis veje mindre. Der er både kilo og gram at spare på de tre store ting.

Ekstra tøj kan også hurtigt fylde og veje en del. Jeg havde ofte alt for meget tøj med. Jeg tænkte; rene underbukser og en ren bluse vil være rart, et par ekstra strømper, hvis nu jeg får våde fødder, skal jeg da også have med. Disse tanker kostede mig lige tæt på et kilo ekstra i rygsækken. I dag pakker jeg typisk således; et par ekstra vandrestrømper, en bluse og et par strømper som jeg kun bruger om aftenen og til at sove med.

Skal jeg på en længere tur, har jeg lidt mere tøj med. Afhængig af Årstiden vil både mængden og typen af tøj variere. Det tøj, jeg har i rygsækken, er tøj til aftenbrug og til at sove med, tøj som skal hjælpe mig med at holde varmen.

Der findes specifikt vandretøj der er let, behageligt og funktionelt. Sportstøj og særligt løbetøj er super velegnet til at vandre i, og det er igen let og meget behageligt.

Vær opmærksom på, hvilken materialer dit tøj er fremstillet i, nogle giver dig funktioner, som f.eks hurtigt tørretid, åndbart og ventilerende. Eller merino uld som ikke nemt optager lugt.

 

På de mindre ting som køkkenudstyr, førstehjælp, reparation kit, osv. Kan man også finde gram at spare. Det kan måske virke fjollet at udskifte en aluminiums gryde med en i titanium og spare 60 gram. Men ved at gøre det, kan også små udskiftninger samlet spare dig gram og måske endda kilo.

Jeg fornemmer at der langsomt er ved at komme, en større interesse for letvægt. Flere mainstream outdoor producenter er begyndt at lave letvægtsudstyr og -tøj.

Nye og lettere materialer bliver i større omfang brugt, måske det bare er en mode tendens, men noget sker der. Letvægt og letvægts udstyr og tøj er blevet mere tilgængeligt.

Det virker nu ikke, som om letvægt er kommet på hylderne i de danske outdoor butikker,  endnu.

 

Som Rasmus fra Youtube kanalen ThewalkingDane siger, “Letvægt er ikke dyrere end traditionelt vandre udstyr. Men de fleste starter traditionelt og udskifter så til letvægt, køber altså nyt og dobbelt”.

Nogle ting er dyrere i letvægts udgaven, men ellers er jeg enig med Rasmus. Som f.eks min oplevelse her; Min mini aluminiums gryde trængte til at blive udskiftet, nu hvor jeg skulle have en ny, kunne jeg lige se, om jeg kunne finde en lettere gryde og spare nogle gram. Jeg fandt en titaniums gryde og nu kommer det - de to mini gryder kostede det samme. 

 

Tager vi en tur over på hylden med ultraletvægts udstyr, kan du finde telte på 3-400gr. og rygsække helt ned på 200gr. Nogle af disse er eksempelvis lavet af specielle materialer som Dyneema Composite Fabric, der både er utroligt stærkt og ultralet, men her begynder det så at blive dyrt.

 

 

tech-block3_1868x@2x.jpg

Det handler ikke om, hvor meget eller hvor lidt din rygsæk vejer, det handler om at din rygsæk indeholder det, du har brug for, ting der giver dig værdi. Ved at gennemtænke alt, og nøje overveje hver eneste ting, du pakker ned giver dig en lettere rygsæk. For så du har ikke pakket noget ned, som du ikke skal bruge. 

Det første sted at spare vægt, er ved at tænke sig om.

ultralight
ultralight
vandretyper.jpg

Der er ingen regelsæt for vandretyper, men listen her viser de vandretyper, som findes.

bottom of page